MÁKMAGOLAJ
A Mákmagolaj hatása és összetétele
A mák igen nagy kincs a magyar és a környékbeli országok ételkultúrájában. Aminosavakban, zsírsavakban, foszforban, káliumban, kalciumban és vasban gazdag.
Olajáról régóta tudjuk, hogy lassítja az öregedést, elősegíti a vérnyomás csökkenését.
Kedvező zsírsavösszetételének köszönhetően elősegíti az erek elernyedését, előnyösen hat a vérkeringésre.
Normalizálja a vér koleszterinszintjét, fokozza a szervezet védekezőmechanizmusát és növeli a szellemi teljesítőképességet.
Idegerősítő, idegfájdalom csökkentő hatású.
Összetétele
A mag 18% fehérjét, 28% szénhidrátot és 41,6% olajat tartalmaz. Ezenkívül jelentős a vitamin és ásványi anyag tartalma (lásd a táblázatot) is, és kiemelkedő kalcium tartalommal rendelkezik. Természetes módon tartalmazza a kalcium hasznosulásához szükséges magnéziumot, magas a vas, kálium és cink tartalma is (közel annyi, mint a tökmagnak).
Egy megfelelő, egészséges táplálkozás mellett a mák jó kalciumforrást biztosít a csontproblémák megelőzéséhez.
Megnevezés |
Vizsgálati érték |
|
Összes zsírsav |
|
|
Telített zsírsavak |
|
|
Mirisztinsav % |
0,03 |
|
Palmitinsav % |
8,75 |
|
Sztearinsav % |
1,88 |
|
Egyszeresen telítetlen zsírsavak |
|
|
Palmitolajsav % |
0,15 |
|
Olajsav% |
14,89 |
|
Többszörösen telítetlen zsírsavak |
|
|
Linolsav % |
68,72 |
|
Linolénsav % |
0,00 |
|
|
|
|
Energia / 100ml |
3452kJ/839kcal |
|
|
|
|
Ásványianyag |
100g/mg |
|
Kalcium |
1438 mg |
|
Foszfor |
870 mg |
|
Kálium |
719 mg |
|
Magnézium |
347 mg |
|
Nátrium |
26 mg |
|
Vas |
9.8 mg |
|
Cink |
7.9 mg |
|
Mangán |
6.7 mg |
|
Réz |
1.6 mg |
|
Szelén |
13.5 µg |
|