"A természet a legjobb patika."

(Sebastian Kneipp)

Kérdése van? Hívjon minket! +36304886829

 

 

TERMÉKEINKRŐL

LENMAGOLAJ

2021.10.01 17:54
LENMAGOLAJ

 A Lenmagolaj hatása és összetétele

A lenmagot (Lini semen) már a Kr. e. 14. században is termelték és használták gyógyszerként. Erre bizonyíték, hogy az egyiptomi sírkamrákban a halottak mellett találtak lenmagokat, melyeket valószínűleg útravalónak szánták a túlvilági útra. 

Hippokratész már Kr. e. 500 körül említi a lenmagot testi fájdalmak, hurut és hasmenés elleni gyógyszerként.

A VIII. Magyar Gyógyszerkönyvben házi lenmag (Lini semen) néven hivatalos drog.

A len (Linum usitatissimum L.) Népies nevei: kultúrlen, termesztett len, házi len. A lenfélék (Linaceae) családjába tartozik. A növény rostjáért és olajos magjáért termesztett, 30–80 cm magasra növő, egyéves, kék virágú, haszon-, és gyógynövény. Csak Közép-Európában termesztik. A növény szára legtöbbször egyenesen áll, és csak a virágzatnál ágazik el, sárgásbarna olajos magjai toktermésben (lengubó) fejlődnek. A magok tojás alakúak, laposak, fényes barna színűek, 5–6 mm hosszúak, az egyik végükön hegyesek. A len magját a jelen korban egyaránt használják ipari és gyógyászati célokra.

Összetétele

A lenmagolaj igen gazdag omega-3 zsírsavakban, különösen alfa-linolénsavban. Az alfa-linolénsav (ALA) egy esszenciális zsírsav, szervezetünk megfelelő működéséhez elengedhetetlen, előállítani azonban nem vagyunk képesek, így csak külső forrásból juthatunk hozzá.

Az omega-3 zsírsavak, így az ALA is, hozzájárul az optimális  agyi funkciók és az egészséges látás kialakításához és fenntartásához, valamint segítségünkre lehet magas koleszterinszint esetén.

 

Nagyon magas gyulladáscsökkentő hatású, különösen ajánlott az ízületi panaszok enyhítésére. A-,B-,C-, D-, és E-vitamin tartalma is említésre méltó, de a mikroelemek közül megtalálható benne kalcium, kálium, vas, kén, magnézium, foszfor, réz, nátrium, cink, jód, króm. 

 

A lignánok a növényi eredetű, női nemi hormonokkal rokon hatású, úgynevezett fitoösztrogének közé tartoznak. A lenolaj magas lignán tartalma miatta ajánlott a klimax tüneteinek enyhítésére.

 

A lenmagolaj értékes vitamin és zsírsavtartalmánál fogva ápolja a száraz bőrt és a fakó, töredezett hajat.

 

Amennyiben lenmagolajjal pótolnánk omega-3 zsírsavakat, úgy naponta egy evőkanállal fogyasszunk belőle étkezést után.